|
Bivax INCI-namn: Cera flava, Cera alba Bivax framställs som bekant med hjälp av bin. Det är en blandning av växtvax, pollen och ett sekret, som finns i en körtel på undersidan av biet. Bivax används som byggnadsmaterial för vaxkakorna som bina förvarar honung, ägg och larver i. Man erhåller vaxet från kakorna sedan honungen är slungad. Bivaxets färg skiftar från gult till gulbrunt och har en karaktäristisk honungsdoft. Av det gula bivaxet kan man göra vitt vax genom att bleka det med starkt ljus/solljus eller med väteperoxid. Bivaxet är fast och smälter vid 63°C. Det kan inte härskna som andra fettämnen. Det består huvudsakligen av myristylpalmitat (ett estrar av fettsyran palmitinsyra), fettalkoholen myristylalkohol samt fettsyran cerotinsyra C-26. Bivax används för att ge konsistens i läppcerat, läppstift, salvor, crèmer m m. Det verkar mer skyddande än oljor och fetter genom sina vaxämnen, och på grund av att det inte absorberas av huden. Det täpper inte till porerna, verkar lugnande på irriterad hud och är uppmjukande. |