|
Guarmjöl kosmetiskt INCI-namn: Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride Guarmjöl som används till hårshampoo och hårinpackningar är s k modifierat guarmjöl. Med detta menas, att man har kopplat på ett katjonaktivt ämne (positivt laddat ämne) som propyltrimetylammoniumchlorid - ett mycket vanligt ämne i detta sammanhang. Ensamt kan detta ämne ge irritationer på vår hud, men tillsammans med guarmjöl minskar denna risk avsevärt. Detta kosmetiska guarmjöl används enbart utvärtes och är en naturråvara, som är manipulerad och sammankopplad med syntetiska råvaror. Guarmjölet har en stark ammoniumdoft som försvinner, när det blandas med något annat. Kemiskt namn: Guarhydropropyltrimethylammoniumchloride. Det kosmetiska guarmjölets egenskaper: 1. Balsameffekt/hårkonditioneringsmedel Det motverkar statisk elektricitet och flygigt hår. Gör håret mjukare, lenare och smidigare. Håret blir lättare att kamma. 2. Förtjockningsmedel Det fungerar som ett stabilt förtjockningsmedel tillsammans med de flesta tensider. Det stabiliserar även pH-reglerande ämnen, färgämnen m m och får dem att hänga ihop. Man behöver inte använda andra förtjockningsmedel om man har guarmjöl i produkten. Guarmjöl används med 0,5-2 ml per 100 ml färdigt produkt beroende på vilket konsistens som önskas, samt vilka tensider och mängden av dessa tensider som används. Mjölet skall förvaras torrt och är hållbart i minst 3 år. pH-värdet är 6,5. Då mjölet gärna tenderar att klumpa sig, bör man arbeta snabbt när det tillsätts i produkter. Det enklaste sättet är, att använda en matberedare eller en mixer. Mängder upp till 1% kan vispas ut med en vanlig handvisp. Vid framställning av tvålar och shampoon är det lättast att blanda det med oxyponet enligt recept. |