Aprikoskärnolja 
Apricot kernel oil
INCI-namn: Prunus armeniaca L

Fettsyresammansättning
Palmitinsyra C16:0 .......3-6%
Stearinsyra C18:0 .........1-3%
Palmitolsyra C16:1 .......0,5%
Oljesyra C18:1 ........ 58-74%
Linolsyra C18:2 ....... 20-30%
Alfalinolensyra C18:3 ......1%
Stelningspunkt
-15°C

Aprikosträdet är ett upp till nio meter högt träd i vilt tillstånd,
men odlat har det oftast lägre höjd. Det är nära
släkt med plommon-, körsbärs- och persikoträdet och
härstammar från Turkiet och södra delarna av Ryssland.
Trädet odlas i Kina, södra Europa, Kalifornien
och Turkiet. Man säljer de färska eller torkade frukterna
alternativt använder dem till juiceproduktion.
Inne i den hårda kärnan, som avlägsnas vid hantering,
finns ett litet frö som innehåller 45% olja. Ur detta frö
pressas oljan fram.
Den mesta aprikoskärnoljan raffineras för att passa
kosmetikindustrin, där oljan används i störst utsträckning. En liten
produktion av kallpressad ekologisk aprikoskärnolja tas dock fram av
turkiska frön.
Oljan påminner i sin fettsyresammansättning om både mandel-
och persikokärnolja, då det är oljesyran som dominerar. Det är en
halvfet och stabil olja som tåls bra av de flesta.
Aprikoskärnolja är ett alternativ till mandelolja, för dem som inte
tål den. Oljan passar bra vid torr och åldrande hud. Även vid klåda på
känslig och inflammerad hud. Aprikoskärnoljan gör huden mjuk, smidig
och elastisk.
 
« Tillbaka