Avocadoolja 
Avocado oil
INCI-namn: Persea gratissima/Persea americana

Fettsyresammansättning
Palmitinsyra C16:0 .............19%
Stearinsyra C18:0 .................1%
Palmitolsyra C16:1 ..............9%
Oljesyra C18:1 ....................60%
Linolsyra C18:2 ...................10%
Alfalinolensyra C18:3 ......0,7%
Stelningspunkt
5°C

Det odlade avocadoträdet blir tre till fyra meter högt, men i vilt tillstånd ända upp till 20
meter. Ursprunget är Centralamerika, men det odlas numera i många varma länder
som Florida, Kalifornien, Spanien, Israel, Australien och i södra Afrika. Det finns flera
olika varianter på trädet, som ger frukter med olika storlek (5-15 cm långa) och
konsistens.
Den mogna frukten innehåller 15-20% olja. Oljan framställs på följande sätt:
Frukterna skalas och fruktköttet avlägsnas. Fruktköttet skärs i bitar och snabbtorkar,
så att vattnet avlägsnas. Därefter kallpressas den ordentligt gröna oljan fram,
och filtreras. Den största mängden olja raffineras sedan. Oljan blir då ljusgul till
färgen, och därmed mer neutral och användbar i kosmetiska produkter.

Avocadoolja innehåller över 20% mättade fettsyror, vilket gör att den stelnar vid
förvaring i kylskåp. Resten är flytande fettsyror, dominerat av den hållbara oljesyran.
Avocadoolja innehåller också en stor mängd oför tvålbara ämnen, 2-11%. Till dessa
ämnen hör lecitin, klorofyll, E- och D-vitamin (mer än i smör och ägg!) – men mest av
allt olika steroler, som kan ha läkande och lindrande effekt vid olika hudproblem.

Det är en mild, vitaminrik och fet olja som mjukgör och skyddar huden. Den fördelar sig bra på
huden, och efterlämnar en mjuk och skön känsla. Trots sin fethet, absorberas den väl. Oljan är
speciellt bra vid torr och äldre hud, hudinflammationer och till sololjor vid solskador. Kvinnor i
övergångsåldern som lider av olika hudproblem, bör testa oljan. Tillsammans med eterisk olja,
kan den användas som hudolja vid reumatisk smär ta. Tillsätter man eterisk olja av rosmarin, har
man också fått en mycket fin oljeinpackning till håret, som stimulerar hårväxten.
Mörkhyade människor som lever i Sverige kan ha svår t att producera tillräckligt med Dvitamin,
genom den begränsade mängden solljus som finns här. Ju mörkare hud man har, ju
mindre D-vitamin bildar huden. Då kan det vara vär t att prova en hudolja med den D-vitaminrika
avocadooljan.
 
« Tillbaka