|
Druvkärnsolja Grape seed oil INCI-namn:Vitis vinifera Fettsyresammansättning Palmitinsyra C16:0 .................7% Stearinsyra C18:0 ............... 3,5% Arakinsyra C20:0 ............... 0,2% Palmitolsyra C16:1 ............ 0,1% Oljesyra C18:1 ..................... 16% Gadoljesyra C20:1 ............. 0,2% Linolsyra C18:2 .............69-75% Alfalinolensyra C18:3 ....... 0,5% Arakidonsyra C20:4.......... 0,2% Stelningspunkt Under -5°C Det finns över 1 400 sor ters vinrankor. Vinrankorna är klätterbuskar. Deras bär, vindruvan, är mycket saftig och förekommer i många olika färger. Den är rik på druvsocker och organiska syror. I varje vindruva finns en till två kärnor, som innehåller 5-20% olja. Vindruvor används huvudsakligen till vinframställning, och kärnorna blir restprodukt vid tillverkningen. Kärnorna tvättas och torkas innan man tar fram oljan. Oljeframställningen sker i Frankrike, Spanien, Italien och Kalifornien genom varmpressning, extraktion och en kraftig raffinering. Slutresultatet blir en billig färg-, lukt- och smaklös olja. Druvkärnsolja används som mat- och stekolja. En viss del finner sin väg till kosmetiska produkter. Den återfinns ofta i aromterapiprodukter, då den under 80- och 90-talet framhävdes av engelska författare och aromaterapilärare som en bra olja att arbeta med i mjuk massage. Det är en ganska torr olja som snabbt absorberas av huden, utan att huden känns kladdig. Den har en lugnande och lindrande verkan på huden. De senaste åren har man tagit fram en kallpressad druvkärnsolja. Denna är mycket dyr, då den endast produceras av mindre framställare. Dessutom får man bara ut 4-6% olja ur kärnorna via kallpressning. Den kallpressade druvkärnoljan är en grön och smakfull olja som innehåller speciella antioxidanter, vilka man inte återfinner i den raffinerade oljan. Druvkärnsolja kan användas i massageoljor, salvor och crèmer. Den lämnar huden mjuk, utan att för den skull göra den fet, och verkar tålas bra av de flesta. Den kallpressade varianten används i mindre mängder i ansiktsprodukter – speciellt i produkter för att fördröja hudens åldrande. |