Gurkörtsolja 
Borage oil
INCI-namn: Borago officinalis

Fettsyresammansättning
Palmitinsyra C16:0 ...................10%
Stearinsyra C 18:0 ......................4%
Palmitolsyra C16:1 .................0,3%
Oljesyra C18:1 ..........................18%
Gadoljesyra C20:1 ......................4%
Erukasyra C22:1 ..........................3%
Linolsyra C18:2 .........................39%
Alfalinolensyra C18:3 ............0,2%
Gammalinolensyra C20:2 ....21%
Stelningspunkt
-5°C

Gurkör ten har sitt ursprung i mellanöstern, men odlas numera även i svenska trädgårdar för sina
vackra, stjärnformade blommor. Blommorna är ätbara och vackra att dekorera olika maträtter med. När blomman vissnat och kronbladen fallit till marken, utvecklas små frön. Ur dessa tar man fram oljan. Fröna innehåller nästan 40% olja.

Gurkör tsolja kan tas fram och behandlas på flera
olika sätt:
1. Kallpressning: ger olja för invär tes bruk.
2. Kallpressning och därefter raffinering: ger en mer stabil olja, som mest används i kosmetiska produkter.
3. Extraktion och därefter raffinering: ger en olja som används både invär tes och i kosmetiska produkter.
Denna är ej att rekommendera, då alternativ 1 och 2 är av bättre kvalitet.
Det framgår inte alltid på förpackningen vilken typ av olja man köper. Den kallpressade är mörkare
i färgen och har en karakteristisk frödoft. Denna kan utveckla en lite otrevlig doft, om man tillsätter den i produkter med vatten (till exempel crèmer och lotioner). Därför används med
fördel alternativ två till kosmetiska produkter.

Det speciella med gurkör tsolja, är att den innehåller en ovanlig fettsyra: gammalinolensyra
(GLA) med 18-25%. Det finns inte någon vegetabilisk olja som har denna mängd av GLA. Man
hittar även GLA i nattljusolja (ca 10%), svar tvinbärsolja (6%) och hampfröolja (2,5%).
GLA är en omega 6-fettsyra, som vår kropp vanligtvis kan ombilda med hjälp av enzymer
från linolsyra, och vidare i två steg till prostaglandiner. Vid olika funktionsstörningar i kroppen,
sägs det att kroppen får svår t att omvandla linolsyran. Till följd av detta, kan kroppen få brist
på prostaglandiner. Sådan brist inverkar också negativt på huden med följande symptom: torr
hud, acne, allergiska hudreaktioner, hudödem, nagelproblem, hudinfektioner samt olika typer
av eksem och hudsjukdomar. Huden förlorar sin smidighet, åldras snabbare och får svårare att
tåla solljus och läka småsår.
Det har visat sig att GLA invär tes kan ha gynnsam effekt för bland annat hyperaktiva barn,
atopiskt eksem (kroniskt kliande eksem) och ledgångsreumatism. Vill man ta gurkör tsoljan invär
tes, skall man dosera 1-2 ml per dag.

Gurkör tsoljan är en mycket torr olja som snabbt tränger ner i huden. Den används i olika
oljeblandningar eller crèmer för att reetablera och upprätthålla god hudfunktion i stor t. Den
kan användas till alla hudtyper, och har en självklar plats i så kallade anti-aging-produkter och
vid känslig hud. Dosera 5-10%.
Man bör tänka på att gurkör tsoljan är mycket känslig, och kan lätt oxidera. Därför bör den
alltid förvaras i kylskåp. När den blandas i produkter, bör alltid E-vitamin eller rosmarin anti-
oxidant tillsättas. Vanligtvis är E-vitamin redan tillsatt i den gurkör tsolja man köper, men det är
inte tillräckligt när man sedan gör egna produkter.
 
« Tillbaka