Benzoeharts 
INCI-namn: Risina Benzoe
Kommer från trädet Styrax tonkinensis. Det finns olika benzoeharts från olika träd. Den ”starkaste” är Siambenzoeharts.

Benzoeharts utvinns genom V-formade snitt i stammen på 6-10 år gamla träd. Efter snittningen bultar man på stammen så att ett vitt sekret flyter ut i snittet. Detta sekret stelnar i luften till gulvita eller brungula klumpar som innehåller ca 60-70% coniferylbenzoat, 10% benzoesyra, 6% ricinol-syra och lite vanillin.

Hartset löses bäst upp i varm 90%-ig sprit (1 liter sprit - 325 g pulveriserat benzoeharts). Kan ej blandas med vatten. Det är bakteriedödande och desinficerande, utlöser upphostning av slem.

Används i kosmetika som konserveringsmedel och i parfymer som doft- och bindningsmedel. Renar och mjukgör huden, sammandrar huden och stänger porerna. Används även i rökelse. Kan köpas som harts eller tinktur. Benzoehartset kan enbart användas till crèmer med en vattenhalt under 50%, t ex ullfettscrèmer.
 
« Tillbaka