A-vitamin 
INCI-namn: Retinol Palmitate

A-vitamin har stor betydelse för funktioner i ögat, för nybildning av hud och slemhinnor. Förebygger infektioner i våra slemhinnor (andningsvägarna). Vitaminet vårdar huden, motverkar inflammationer, skyddar cellmembran och andra strukturer i cellerna mot skador som de fria syreradikalerna förorsakar, och förhindrar på det viset hudsjukdomar.

Detta vitamin finns naturligt i levern hos djur, fiskolja och äggula (främst som retinol). Det är ej lösligt i vatten. Dagligt rekommenderat intag för vuxna är 2.500-5.000 IE. Överdosering av A-vitamin lagras i levern. Vid stora doser - 50.000-100.000 IE per dag - kan levern inte lagra A-vitaminet, som då sprids i kroppen och ger biverkningar som huvudvärk, håravfall, illamående och trötthet.

A-vitaminet framställs kemiskt genom synteser. Man kan utgå från naturliga ämnen, t ex betakarotin eller ämnen i eterisk olja m.m., och får då fram A-vitaminsyra som är mycket stark och aktiv. Den stabiliseras genom att den förestrars med organiska syror såsom ättiksyra till retinolacetat eller palmitinsyra till retinolpalmitat. Det är retinolpalmitatet som används i hudvårdsprodukter. Det är en gulaktig, tjockflytande olja som blir helt tjock vid temperaturer under 15°C. Det innehåller 1.000.000 IE per ml. Dosering från 0,1 till maximalt 1%.

A-vitaminpalmitat tas upp av huden och används i produkter vid torr, åldrad och overksam hud samt vid behandling av acne och psoriasis. A-vitamin ökar blodflödet, stimulerar huden och skyddar mot solbränna. A-vitamin används också i antirynkcrèmer, där man påstår att det ”tar bort” rynkorna.
 
« Tillbaka