Askorbinsyra (C-vitamin) 
INCI-namn: Ascorbic Acid

En vattenlöslig vitamin i form av vitt pulver. Askorbinsyran oxiderar lätt och förlorar sin styrka om det utblandat i vatten eller i en lösning exponeras för luft, värme eller ljus.
C-vitamin är en mycket viktig vitamin som måste tillföras dagligen för optimal hälsa. Människan kan inte ”syntetisera” C-vitamin själv.

Askorbinsyra stärker immunförsvaret och ökar motståndskraften mot infektioner. Dessutom är den nödvändigt i en rad processer i kroppen, bl a för upptagning av järn. Den är även en viktig antioxidant som hindrar oxidering av vitamin A och E samt lagrat kroppsfett.

I hudvårdsprodukter kan ren askorbinsyra i princip inte göra någon nytta om den tillsätts i en produkt (med vatten), och sedan förvaras i en förpackning. Askorbinsyran bryts nämligen snabbt ned och försvinner. Vill man använda askorbinsyra i hudvårdsprodukter, måste den därför tillsättas i helt färska produkter och användas direkt! Vilken nytta den sedan gör, finns det många olika åsikter om.

En del påstår att askorbinsyran inte gör någon nytta alls, därför att den inte tas upp av huden och når då inte fram till bindväven. Andra säger att den visst tas upp, och hindrar oxidering i överhuden (och därmed rynkbildning, då den stimulerar bildning av kollagen i huden).

Det finns olika varianter av askorbinsyra för användning i produkter med vatten (crèmer och lotioner). I dessa varianter har man kopplat samman askorbinsyran med fettämnen, s k ascorbyl palmitat. Detta gör askorbinsyran stabil mot oxidering, och möjligtvis också att den upptas bättre av huden.

 
« Tillbaka