D-panthenol 
INCI-namn: Panthenol

Pantotensyra - B5 vitamin - är en klar, färglös, luktfri, tjockflytande och sirapsliknande vätska. Den är mycket stabil mot ljus och luft, men kan förstöras vid uppvärmning över 50-60°C.
D-panthenol är vattenlösligt och framställs kemiskt med hjälp av en aminosyra: Betaalanin. Det säljs antingen som 100%-ig eller som mer lättdoserande 75%-ig. D-panthenol binder vatten i överhuden, tränger ner i huden och i naglarnas översta lager. I hårrötter och skaft lägger det sig som en skyddande hinna och gör håret mjukt och smidigt.

Försök med D-panthenol har visat följande resultat:
1. Det påskyndar celltillväxten, vilket ger en snab- bare läkning vid brännskador, acne, sår o s v.
2. Det lindrar klåda och infektioner.
3. Det är bakteriehämmande.
4. Det ökar pigmentbildningen och minskar sol- ljusets skadeverkningar.

D-panthenol kan användas i hudvårdsprodukter i mängder av 2-5% (100%-ig). Den får ej värmas upp. Lämpliga produkter är regenererande crèmer och lotioner tillsammans med andra vitaminer och allantoin, före- och eftersolprodukter, läppcerat (ger extra skydd mot solen), hårshampo, balsam samt hårinpackningar vid torrt, tunt och känsligt hår.

 
« Tillbaka