E-vitamin 
INCI-namn: Tocopherol

E-vitamin är benämningen för flera tokoferoler, varav den mest aktiva är alfa-tokoferol. Alfa-tokoferol kan tillverkas kemiskt (dl-alfa-tokoferol) eller extraheras ur t ex sojabönsolja (d-alfa-tokoferol). Den naturliga är 1,36 ggr mer aktiv än en motsvarande kemiskt framställd med samma innehåll av E-vitamin.

Tokoferolerna förstörs av luftens syre och bör antingen användas upp direkt när en flaska öppnats eller förvaras i lufttäta flaskor. De kan även stabiliseras genom att de förestras med ättiksyra (tokoferolacetat) eller bärnstenssyra (tokoferol-succinat), varvid de blir mer hållbara.
Tokoferol är en tjockflytande olja vid rumstemperatur. Olöslig i vatten, löslig i fett och fettlösningsmedel. Bortser man från att tokoferoler är oxidationskänsliga (de förstörs av luftens syre), är de mycket stabila och tål temperaturer upp till +200°C i syrefattig miljö. Påverkas inte vid synligt ljus, men förstörs av UV-ljus. Vid lagring sker enbart en mycket liten minskning av tokoferol-innehållet. Detta gäller också vid frystemperaturer.

E-vitaminets främsta uppgift är att motverka fetters/oljors, och även eteriska oljors, oxidation (härskning). Det används som antioxida-tionsmedel i fetter/oljor och hudvårdsprodukter som innehåller fetter/oljor. Dosering 0,5-1%. Tokoferolerna förenar sig med syret och förhindrar syresättning av andra oxidationskänsliga föreningar, typ fleromättade fettsyror. Tokoferolerna förstörs själva i denna process, men lämnar inte ifrån sig ”farliga” oxidationsrester.

Tokoferolerna fungerar både i produkter och i människans inre organ och hud. Behovet av tokoferoler i produkter och i människans kropp beror på mängden oxidationsbenägna föreningar, såsom fleromättade fettsyror. Ju mer fleromättat fett man äter, desto mer tokoferoler behöver man. Ju mer fleromättat fett en produkt innehåller, desto mer tokoferoler behövs tillsättas. Tokoferoler skyddar A- och C-vitamin mot oxidation under matspjälkningen och vid lagring i levern. De skyddar också mot biverkningar förorsakade av strålbehandling och cellgifter. Om cellerna lider brist på E-vitamin och selen, är risken stor för härskning och bildning av fria syreradikaler.

E-vitaminet förbättrar immunsystemets verksamhet, förebygger skadeverkningar och ger skydd mot tungmetaller såsom bly och kvicksilver. E-vitamin som smörjs på huden tränger in och tar hand om de fria radikalerna som bildas i huden vid solning. (Dessa bildas dels när miljögifter bryts ner, dels när oljor oxiderar under solning). E-vitaminet absorberar solens farliga UV-strålar, som orsakar rodnad, solsveda och brännskador. UV-strålarna och de fria radikalerna gör att huden åldras snabbare, blir oelastisk och rynkig.

E-vitaminet stimulerar blodcirkulationen, förebygger rynkbildning och är hudspänningsreglerande. I salvor och crèmer kan E-vitaminet eventuellt hjälpa till att läka hudbristningar, sår och ärr vid regelbunden behandling över lång tid. Bör kompletteras med E-vitamin för invärtes bruk. Dagsbehovet är 5-20 mg d-alfatokoferol. Doser på 100-500 mg d-alfatokoferol används i vitaminterapi och i förebyggande syfte. Överdosering är ofarlig, men kan öka blodtrycket. Mycket höga doser kan orsaka magbesvär och trötthet.

Kemiskt framställd E-vitamin (dl-alfatoko-ferol) innehåller 92.000 IE per 100 g = 74.000 mg d-alfa-TE. Naturligt framställd E-vitamin (d-alfatokoferol) innehåller 130.000 IE per 100 g = 100.000 mg d-alfa-TE.

Dosering av E-vitamin i hudvårdsprodukter:
Som antioxidationsmedel:
ca 1% dl-alfatokoferol
0,5-0,75% d-alfatokoferol

I ”läkande” salvor och crèmer:
3-10% dl-alfatokoferol
2-7% d-alfatokoferol

I solcrèmer
1-10% dl-alfatokoferol
1-7% d-alfatokoferol

I sololjor:
15-25% dl-alfatokoferol
10-18% d-alfatokoferol

 
« Tillbaka