Alginater (E 401 - 405) 
INCI-namn: Algin

Salter av alginsyra (E 400) som framställs ur algfamiljerna Macrocystis, Laminaria och Ascophyllum. Största producentländer är Norge, Japan och USA.

Natrium-, kalium- och ammoniumalginater är lättlösliga i både kallt och varmt vatten. De bildar stabila, viskösa lösningar med pH-värden mellan 4-10. Störst användning har natriumalginat. Alginatlösningar som försätts med kalciumjoner bildar snabbt klara geléer p g a kalciumalginatets olöslighet. Alginater används inom livsmedelsindustrin i t ex glass samt inom kosmetika- och läkemedelsindustrin som ett förjocknings- och stabiliseringsmedel i crèmer, lotioner, ansiktsmasker m.m.
 
« Tillbaka