Arabiskt gummi (E 414) 
INCI-namn: Acacia

Detta är ett gummi som erhålles av Acacia senegal och närbesläktade trädarter, mestadels från odlingar i Sudan. Genom avskalning av barken på dessa träd stimuleras bildning av gummi.

Gummi arabicum består till stor del av kalciumsaltet av arabinsyra samt polysackarider. I gummi arabicum finns också oxiderade enzymer (peroxidaser), varför lättoxiderade ämnen inte bör blandas med gummi arabicum.

Kan lösas i lika vikt vatten till en tjock, slemmig massa (gummislem). Måste konserveras. Gummi arabicum används som ingrediens i hostmixturer, för att dölja besk och bitter smak, vid lakritstillverkning, som emulgator, som bindemedel vid tablettillverkning samt vid tillverkning av mascara. Dessutom finns det som tillsats i bl a akvarellfärger, tusch, tuggummi och lim. Bör alltid lösas i kallt vatten. Glycerin håller gummi arabicum elastiskt.
 
« Tillbaka