Carrageentång 
INCI-namn: Carrageenan

Ur carrageentång, som är en rödalg, utvinns kolhydraten karragenan. Karragenan används som stabilisator/förtjockningsmedel och geleringsmedel. En dosering av endast 5 g per kg ger en trögflytande lösning.

Carrageentång används i livsmedel, kosmetika samt som medel vid magsår och rethosta. Det fanns förr misstankar om att karragenan var cancerframkallande, men det visade sig att det inte var karragenan, utan dess nedbrytningsprodukter.

För att själv kunna utvinna geléämnet, måste algerna kokas i ca 30 minuter. Därefter silas vätskan. Denna vätska kan användas i crèmer, då den blandas med olja ganska enkelt. Det är enklast att använda carrageenpulver, som också kan användas till förtjockning av flytande tvål och vid tillverkning av olika geléer. Carrageen har dålig hållbarhet, så det är viktigt att konservera dess produkter. ADI är inte begränsat.
 
« Tillbaka