Cellulosa (E 460-466) 
INCI-namn: Hydroxyethylcellulose

Cellulosa är en kolhydrat som utgör huvuddelen i växtfibrer.

Cellulosa och dess derivat framställs ur växtfibrer - främst trä, trämassa och bomull. De olika cellulosagelextrakten är oftast mycket mer stabila och tåliga än andra förtjockningsmedel. Används inom livsmedelsindustrin och inom produktionen av hudvårdsprodukter som ett mycket syra/baståligt stabiliserings- och förtjockningsmedel. Där de andra konsistensgivarna (t ex pektin, agar-agar, gummi arabicum och natriumalginat) har sina begränsningar, kan man istället använda cellulosagel i vattenlösningar som ger allt från tunna, lättflytande ”siraper” upp till hårda, fasta och glasklara geléer.

Cellulosa kan även användas för att förtjocka flytande tvål.

Vad beträffar koncentrationer i vattenlösningar kan följande meddelas: 0,5% cellulosagel ger endast en lätt förtjockning. 2% ger mycket tjockflytande lösningar och 3-4% ger ett fast gelé.
Allmänt kan nämnas att cellulosalösningarna bör få stå ca 8-10 timmar innan de används vidare i kosmetiska preparat, detta för att de skall hinna klarna tillräckligt. Vad beträffar själva beredningen, bör man alltid först utröra pulvret med något icke vattenhaltigt ämne, som dock måste vara blandbart med vatten (t ex glycerin, propylenglykol, etanol eller isopropanol), detta för att pulvret inte skall bilda klumpar när man sedan tillsätter vattnet.

Cellulosalösningar kan förvisso blandas i en mixer, men risken är då att stora mängder luft inblandas och detta ger ett vitt, mjölkaktigt utseende. En annan metod som särskilt rekommenderas vid blandning av bl a tandkrämer, är att tillämpa så kallad torrblandning. Detta går till så att alla olösliga, pulverformiga ämnen blandas med cellulosa först, varefter glycerin och sedan vatten tillsätts långsamt i små portioner.lig hållbarhet, så det är viktigt att konservera dess produkter. ADI är inte begränsat.
 
« Tillbaka