Dragant (E 413) 
INCI-namn: Tragacantha

Ett slemämne som extraheras ur vissa Astralagusarter. Främsta odlingsländer är Turkiet, Syrien och Iran. Har sedan antiken använts som stabiliserings- och förtjockningsmedel i läkemedel och kosmetika.

Dragant bildar med vatten högviskösa lösningar som är stabila även i sur miljö. 2-4% i vatten bildar en tjock, geléartad pasta. Känsliga personer kan på dragant reagera med symptom liknande hösnuva och nässelfeber. Har dock inget ADI-värde.
 
« Tillbaka