Cetylalkohol (Cetanol) 
INCI-namn: Cetyl Alcohol

Ett vitt, fast vax som smälter vid 48°C. Olösligt i vatten, men lättlösligt i alkohol, eter och feta oljor. Erhölls förut av valrav (spermaceti), men erhålls nu från palmolje-fettsyran palmitinsyra C16H33COOH, och behandlas med vätgas varvid den fria syran O borttages.

Cetylalkohol gör crèmer och lotioner fastare i konsistensen. Det stabiliserar emulgeringen. Den kosmetiska verkan är att huden blir mjuk och len.
 
« Tillbaka