|
Glycerin (Glycerol, E 422) INCI-namn: Glycerine En oljeaktig, tjockflytande, lukt- och färglös sötsmakande vätska (en alkohol) som framställs när man spjälkar fetter. Detta gäller både vegetabiliskt och animaliskt fett. Den glycerin man köper är ofta en blandning av dessa, och det går inte att se, lukta eller mäta varifrån den kommer. Glycerin framställs också syntetiskt. Fettämnen innehåller 5-10% glycerin. Glycerinet utgör stommen där olika fettsyror är bundna. Vanligtvis binder en molekyl glycerin tre molekyler fettsyror. Glycerin löses lätt upp i vatten. 100 ml glycerin väger 120 g. Glycerinet avdunstar ej i luften som vatten gör. Används det på huden eller i kosmetika, binder det till sig fukt i hudens översta lager. Mängden glycerin i hudvårdsprodukter bör ej överstiga 15% (3-5% är den vanligaste doseringen), om man önskar en fuktbevarande effekt. Försök har visat att stora mängder glycerin i hudvårdsprodukter suger till sig fuktighet från huden, och avger den till luften om omgivningen har låg luftfuktighet. Används som fuktighetsbevarande och mjukgörande medel i olika typer av crèmer och lotioner samt i hårbalsam, flytande tvål och glycerintvål. |